Hogyan kezdjem?

Sokáig elit sportnak tekintetted a golfot, aztán a képbe került pár fura figura,akik mindezt az utcán művelik? Ezek szerint mégsem olyan elérhetetlen ez a sport és te most kedvet kaptál hozzá?! Lássuk, mivel is érdemes kezdeni…

A FELSZERELÉS

Ütők:

2Az első,amire szükséged lesz, az egy ütő. Van aki csak egy ütőt használ, és a saját tapasztalatom szerint bizonyos versenyekhez valóban elég egy (PW) jelzésű ütő. Viszont van ahol jól jön egy Putter vagy egy 6-os vas.

Eddig a legjobb ütőbeszerzési módszer az internetes apróhirdetési vagy árverési oldalak felületén fellelhető készletek beszerzése. Itt a már nevetséges összegektől a reális árú készletekig szerencse függvényében sok minden elérhető. Esetenként darabra is árulnak ütőket, változó állapotban. Többnyire a „markolat” szokott elhasználódni, de ezt lehet cserélni, így bőven alkalmasak ezek az ütők, hogy elkezdjük velük a játékot. (Esetenként az urban golfos közösség tagjai is megválnak ütőktől, ezért érdemes próbálkozni a fórumokon, hátha akad eladó…)

A használt ütők beszerzésén túl van lehetőség webes sportáruházakból rendelni, ám itt az árak magasabbra rúgnak. Cserébe vadonatúj ütőt foghatunk a kezünkbe.

Mivel nem csak művelt gyepen játszunk, az ütők sérülhetnek, ezért nem érdemes rohanni a boltba egy százezres készletért, vagy ha mégis, akkor így jártál.

Labda:

Almost-Golf-Point3-Practice-Golf-Balls_YW_ALT1_550NE HASZNÁLJ NORMÁL GOLF LABDÁT! Azért, mert többek között balesetveszélyes, és ha bármi történik Te leszel a felelős érte. A kárt meg kell téríteni, ha valaki sérül az a te lelkeden szárad, nem beszélve arról, hogy a sportág megítélésén is változtathat néhány baleset. (A normál golflabdával akár ölni is lehet.)

Sokfajta gyakorló golflabda kapható itthon, de ezek nagy részével a játék minősége igen csak korlátozott. Egyrészt nem repülnek elég messze, másrészt van,ami nem is viselkedik úgy, mint egy rendes labda. Otthoni használatra alkalmasak és nagy szolgálatot tehetnek a gyakorlás terén, ám a versenyeken nem vehetik fel a versenyt az ALMOSTGOLF labdákkal.

Ezek a labdák külsőre megegyeznek egy normál golflabdával, de jóval könnyebbek, így nem lehet betörni velük ablakokat vagy koponyákat. A súly miatt a városi környezetben ideális 50-70 méteres távolságig lehet elütni őket maximum. Ez ne zavarjon, hiszen az urban golfnál többnyire nem a leküzdendő távolság adja a kihívást. Ezeket a labdákat külföldi weboldalakról tudod berendelni vagy a hazai versenyzőktől érdeklődsz, van-e eladó labdájuk.

A világ egyes részein teniszlabdákkal is játszanak, de ez Európában nem annyira elterjedt.

Ruházat:

Teljesen mindegy, csak kényelmes legyen és szabadon tudj benne mozogni. Volt már flipflop papucsos versenyző is , és akadt olyan verseny,ahol mindenkinek jelmezt kellett viselnie. Télen érdemes úgy készülni, hogy a hosszabb álldogálás és séta megterhelő, javasoljuk a dupla pulóver és könnyű kabát kombinációt, mert így nem fagysz kockára, de lendíteni is tudsz. Télen 1.5 óránál tovább nem javasoljuk a játékot…

Egyebek:

Rengeteg különböző kiegészítőt lehet használni, s ezek közül a leggyakoribb az elütő. Ebből több fajta van. Házilag is lehet készíteni vagy az interneten és sportáruházakban is elérhetőek. Segítségükkel könnyebben tudod elütni a labdát. Elütő lehet, egy üdítőitalos üveg kupakja, egy söröskupak, vagy egy kis műfű darab is.

Ha több ütőd van, akkor egy idő után zavaró lehet őket kézben hurcolni, így egy zsák, vagy más ütőhordozó alkalmatosság is jól jöhet.

Egyesek használnak golfkesztyűt, aminek téli verziója nem rossz segítség a hidegebb hónapok játékához. E mellett esős időben is jól jöhet egy erre a célra készített kesztyű.

Azt, hogy miket használsz, csak rajtad áll, hiszen elég kevés dolog kötelező. Ha igazán szerencsés vagy az egész szettedet ki tudod hozni 10000 forint alatt, ha meg valami kell, megveheted később.

A JÁTÉK

16Ez a legjobb része a dolognak. Akármikor elkezdheted. A cél lehet egy kuka, egy oszlop vagy bármi. Ha még nem sikerült ütnöd egy normálisat, akkor az, de ha már megy, akkor cifrázhatod is, hogy balról jobbra csavard vagy fordítva. Csak a fantáziád szab neki határt. Nagyon fontos azonban, hogy ügyelj a biztonságra. Lendítésnél ne legyen a közeledben senki, mert akár halált is okozhat az ütővég és egy kósza fej találkozása.

Mindenki bénázik az elején, ezért felesleges szégyenkezni, ha az elsőre csak kapálsz és több föld repül a levegőbe, mint labda. Némi gyakorlással minden orvosolható.

Ha félénk vagy és nem mersz egyedül próbálkozni, akkor érdemes felkeresni valamelyik csapatot, írni a fórumra, esetleg ellátogatni egy kezdőknek szervezett eseményre. Itt tapasztaltabb játékosok adnak tanácsokat és nem kell egyedül bohóckodni és bénázni.

Versenyek:

Az internetes felületeken egyre gyakrabban fellelhető egy-egy urban golf verseny. Ezeken semmilyen vagy jelképes nevezési díj fejében, szervezett keretek között, adott pályákon mérheted össze a tudásod a többiekkel, vagy éppen a két héttel azelőtti önmagaddal (igazán jó érzés,mikor tapasztalod, hogy fejlődsz a játékban).

Vannak egyszerűbb versenyek de a jövőben várható, hogy bizonyos versenyek a hazai bajnokságban is érintettek vagy egy kupasorozatban. Ezekről mindig lehet informálódni.

Szervezhetsz te is versenyt, de ez némi tapasztalat után javasolt. Ehhez a közeljövőben készítünk egy ajánlást,ami tartalmaz majd minden hasznos információt, amivel el tudsz indulni.

Az eddigi és következő versenyeket megtalálod a versenyek menüpontban!

Remélhetőleg megszereted e remek sportot, mely meglepően nehéznek tűnhet elsőre, de igen hamar meghálálja az igyekezetet. Könnyen ki tud kapcsolni és fejleszt is, mind emellett szórakoztat és mindig tartogat kihívást. Emelett egy nagy család új tagja lehetsz itthon és külföldön is…

Lendíts!

további érdekes oldalak:

magyar nyelvű wikipedia oldal

urbangolf.org

Urban Golf Fórum

Offcourse Network

Urban Golf Map